2014-07-22

Keramika iš praeities

Kaip senovėje darė puodus? Atlikti tyrinėjimai,  prirašyta knygų, straipsnių, bet vis tiek smagu pamatyti, pabandyti ir net užuosti.
Vienas iš smagesnių reginių — raugo keramikos degimas. Tik nereikia galvoti, kad molis rauginamas kaip agurkai.
Puodelis. Raudonas molis dengtas baltu angobu. Aut I. ir J. Katauskai

Puodelis. Baltas šamotas. Aut. A. ir M. Turolevičiai



Kuomet žmonės dar nemokėjo pasigaminti glazūros, vis tiek reikėjo kažkaip apdoroti puodynę, kad ji būtų mažiau porėta, į ją nesigertų skysčiai. Vienas iš tokių būdų — raugo naudojimas keramikos dirbinio kokybei ir funkcionalumui gerinti. Šį būdą atrado pačios šeimininkės. Rankomis nulipdytą puodynę, keptuvę, dubenį išdžiovindavo ir degdavo duonkepėje krosnyje, dar karštą suėmusios žarstekliu ir skepeta merkdavo į išrūgas. Greitai ištraukus, dar ant karšto indo pradeda degti organinė išrūgų masė, išsiskiriantis anglies monoksidas kartu su rūgštimi ir molyje esančiu geležies oksidu užkemša molio poras. Taip indas tampa mažiau pralaidus skysčiams, atsparesnis temperatūrų svyravimams, nusidažo širmais raštais, aplinkui pasklinda kepančio raugo kvapas.
Archajinė raugo technologija buvo populiari iki XX a pradžios, veliau nebuvo taikoma, o nuo 8 deš. tradicija vėl atgaivinta, ją naudoja tautodailininkai, menininkai, mokymo įstaigos.
Yra dvi pagrindinės raugo rūšys: duonos (kviečių, rugių) ir burokų. senieji puodžiai dar naudojo grikių, žirnių, kopūstų, bulvių raugus, išrūgas. Karštas, iki 860-920 oC įkaitęs gaminys replėmis trumpam vieną ar kelis kartus panardinamas į raugą, atvėsinimui ir turimos spalvos užfiksavimui merkiamas į vandenį. Gaminio spalva priklauso nuo raugo rūšies ir rūgštingumo, molio sandaros, temperatūros, merkimo į raugą technikos ir laiko, tačiau niekada neįmanoma išgauti dviejų vienodų raštų.
Senovėje buvo naudojamas tik raudonas, geležies oksido turintis molis. Ant jo raugo palikti raštai silpniau matomi. Dabar amatininkai ir menininkai naudoja balto molio masę arba indą dengia baltu angobu — ant šviesaus paviršiaus raugas išpiešia dekoratyvesnius, ryškesnius ornamentus. Kad gaminys merkiamas į šaltą raugą ir vandenį atlaikytų didelius temperatūrų svyravimus, reikia žiesti ar kitaip lipdyti atitinkamo storio sienelėmis. Tinkamiausios — 3-5 mm.
Indo merkimas į duonos raugą

Raugo raštai ant indų
 

Dėkoju jauniems menininkams, mielai leidusiems filmuoti ir fotografuoti procesą.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą